News 2016

31.12.2016 21:03
 
[27.12.2016] ~ Přicházíme s pozitivní zprávou. :o) Galinka je březí a to s naším Christopherem. Miminka se již hýbou, tudíž průběhem ledna 2017 můžeme očekávat další odchov a doufejme, že tentokrát bude šťastnější než dva předchozí... Zároveň aktualizovány plánované odchovy.
[23.12.2016] Rok s rokem se sešel a my vám všem tak za naši chovatelskou stanici opět přejeme poklidné a krásné vánoční svátky a samozřejmě příjemný vstup do Nového roku. Ať je rok 2017 pro vás všechny úspěšnější.
[21.12.2016] ~ Žel... Smutné období je s námi stále. Před třemi dny nás nadobro opustil jeden úžasný chovný sameček, a to Lawangovic Yosemity... :-( Letošní rok je plný bolestivých ztrát...
[02.12.2016] ~ Želbohu smutnější období se nás drží, a tak nás opustil eMkový satének... 
[01.12.2016] ~ Máme mimuša! Porodila je naše slovenská kráska Sulka. Nějakou záhadou se projevilo SG u otce (Christophera), a dokonce i u maminy vrhu a my se tak můžeme těšit z roztomilého bílo-červeného kudrnatého saténka :o) Krom něj máme i hezkou černo-bílou slečnu. Bylo bohužel ještě jedno, třetí, miminko, též černo-bílé, ale bohužel se udusilo v porodních cestách... Pro letošní rok jsou to zřejmě poslední prťata.
[20.11.2016] ~ Bohužel malá merinka z vrhu L svůj boj prohrála ... :o( 
[16.11.2016] ~ Máme miminka! Svá poslední prťátka porodila naše dánská chlupatice Euphoria. Máme na světě dvě černo-bílé holčičky (hurá!) a obě mají status "zůstávám doma". :o) Měly i dalšího kudrnatého sourozence, kupodivu v červené kombinaci barev, ale bohužel to nezvládl. :-( Sama merinka měla dosti namále, ale naštěstí se díky naši pomoci drží. 
[15.11.2016] ~ Některá naše morčátka dostala nové profilové obrázky, viz sekce "samice" a "samci". Všichni slovenští rostou do krásy:o) Zároveň potvrzuji březost Sulky - miminka se narodí průběhem prosince.
[01.11.2016] ~ Potvrzuji březost Euphorie. Koncem listopadu tak můžeme očekávat její poslední mimuška. :o)
[30.10.2016] ~ V sobotu jsme se díky Alence z Chs Nikita zúčastnily výstavy v Horních Moštěnicích. Na ukázku jel náš Harm Imani a téměř tříměsíční Ikkë. Kluci nakonec nedopadli úplně nějhůře:o)  Ikkë získal BOB, ač v rozstřelu dlouhosrstých baby mu to o chlup uteklo. Zatímco Harm Imani získal 2.dlouhosrstý junior. Zároveň jsme si dovezly dvě nové posily, krásně tmavé klučíky po naší Dahlii. Co se výstav týče, tak uvažujeme ještě nad tradičním vánočním Oloumucem.
[22.10.2016] ~ Máme miminka! :o) Dnes v poledne porodila naše úžasná Eccellenza a to rovnou čtyřčátka! Máme dva chlapečky a dvě holčičky, a to ve všech čtyřech plemenech, tj.: coronet, sheltie, merino, texel. Máme z nich velkou radost! Čímž i rovnou oznamujeme, že dívčí část zůstává doma, s chlapečky se do budocna teprve uvidí... 
[12.10.2016] ~ Oznamujeme, že koncem října (případně začátkem listopadu) můžeme očekávat další Lawangátka, a to konkrétně po naší Eccellenzičce. Miminka se nám už krásně hýbou. Po ní by zřejmě měla odrodit svá poslední mimina Euphoria, která se již začíná kulatit. :o) Pro více informací můžete sledovat plánované odchovy.
[01.10.2016] ~ Podzim přichází... :o) A s ním i aktulizace plán.vrhů, odchovů a nabídky prodeje.
[29.09.2016] ~ A je to tu! Máme miminka! :o))) V ranních hodinách nám porodila naše úžasná Laivine, a to rovnou trojčátka! Můžeme se tak radovat ze dvou chlapečků (texlík a šeltiáček) a jedné holčičky (texlička). Prokázalo se však, že genetika je mocná čarodějka, a my tu tak máme dvě kukaččí mimina, tedy v nezvyklých barvách - alespoň tedy pro nás. A to konkrétně v čoko-oranž-bílé. :o) Suma sumárum, máte-li někdo zájem o morčátko právě od nás, neváhejte napsat mailík (ideálně), neboť všichni tři puclíci budou určeni k prodeji. Více info o tomto odchovu již brzy. :o)
[07.09.2016] ~ Očekáváme miminka po Laivine. Hýbou se, a zhruba do konce září budou prcci na světě. :o)
[23.08.2016] ~ A protože smůly není nikdy dost, dnes nás opustil jeden fantastický chlapeček - Puertorico z Nikity. :o( Nemáme k jeho náhlému odchodu slov, mrzí nás to velmi. Jsme alespoň rády, že za tu dobu jeho pobytu u nás, nám stihl dát své dva krásné syny (shodou okolností oba červení meriňáčci), kteří tady budou hrdě zastupovat jeho místo. <3
[09.08.2016] ~ Jaly jsme se dokrmování malého Íčkového chlapečka... Mamina se k němu od začátku příliš neměla a maličký taktéž. Nyní už je to ovšem týden, co je na světě a statně se k cecíku prodírá. A konečně už pořádně roste. :o) A o tom, zda bude opravdu k prodeji či nám tady zůstane se rozhodne později...
[01.08.2016] Lawanga má po delší době miminka! Lépe tedy řečeno - miminko. :o) Xanidi nám porodila... Prcek měl mimo jiné ještě jednoho sourozence, ale ten se pro svoji vysokou porodní váhu (konkrétně 175 g!) bohužel udusil už v porodních cestách. Oproti červeno-bílému bráškovi byl černý s bílou a rovnosrstého typu, škoda... Nicméně i tento 118 gramový puclík se má čile k světu a my jsme rády, že porod Xanidi po svém prvním roce tak bravůrně zvládla. 
[27.07.2016] ~ Oznamuji, že během následujících 10 dní očekáváme malá Lawangátka. :o) Xanidinka se nakonec ukázala jako březí, mimuška se hýbou o sto šest a už se začíná i otevírat. Doufáme tedy, že to všechno dopadne pro ni, jako pro prvorodičku, co nejlépe... 
[26.07.2016] ~ Po zvážení jsme se rozhodly absolvovat 23. Výstavu morčat v Bohuňovicích. Prezentovat jsme mohly avšak pouze jednoho prcka - a to našeho čerstvě tříměsíčního meriňáčka. Ukázal se avšak jak nejlépe dovedl a od paní Vítkové vysloužil fantastických 97 bodů. :o) Tyto body ho dále vynesly na pozici Nejlepší merino a v rozstřelu pak získal i druhé dlouhosrsté baby.
[07.07.2016] ~ Neodolaly jsme a máme TŘI! nové přírůstky do naší chovatelské stanice. :o) Všechno jsou to červeno-bílí texlíci, dvě samičky a sameček. Těšíme se, jak nám špunti porostou. Největší poděkování patří Markovi a Norice z Chs Galathilion za tyto úžasné čumáčky a dopravu! :o)
Není všem dnům konec a zřejmě ještě naši CHS čeká pár velmi dlouhých měsíců chovu... 
[10.06.2016] ~ Přidán nový plánovaný odchov. :o) A do sekce samečci byl přidán "nový" člen. Nejedná se však o žádnou novou krev a posilu, je to pouze klučík z našeho posledního odchovu, který si získal naše srdce. Prozatím proto zůstává u nás a do budoucna uvidíme, co s ním. :o)
[08.06.2016] ~ Jelikož je maturita úspěšně za mnou, mám spoustu času na editaci našich stránek. Bohužel smutné období se nese naším chovem a nemíní se pustit... Během posledního týdne jsme přišly o dvě naše zvířata, samičky. Konkrétně o Pampanu Galathilion, jejíž ztráta nás nesmírně mrzí... A druhou holčičkou je, nebo spíše byla, fantastická tříbarevná kráska Kofola Cavia MaGia. Možná si říkáte, že po tolik letech chovu, kde se neúspěch střídá s radostí, jsme si zvykly. Řeknu vám to stručně: Ne. Stále tyto ztráty bolí, mrzí vás, některé si vyčítáte, protože si myslíte, že za ten odchod můžete právě vy. Jedno víte ale jistě, nikdy na ty jednotlivé rypáčky nezapomenete. Každý byl jiný a vám se bude právě ta jeho výjimečnost připomínat - ať už budete vidět jejich odraz v potomcích nebo třeba v medailích na stěně...
[06.05.2016] ~ Z důvodu mých maturit bohužel nestíhám včas aktualizovat naše stránky...         Přesto jsem ke dnešnímu datu zaktualizovala sekci odchovy, kluci tak konečně mají po třech týdnech své místo i tady. Hurá! :o) Zároveň byla upravena i sekce plánovaných odchovů.            Tento rok očekáváme ještě několik málo vrhů (především kudrnáčky, i tříbarevné), pokud se zadaří... Bohužel se zřejmě jedná o jedny z posledních mláďat v naší chovatelské stanici.
[18.04.2016] ~ S menším zpožděním můžeme oznámit, že nám obě holky porodily. :o) A dokonce i ve stejný den (tj.12/04/2016). Zanichellia nám nadělila červeno-bílého merino chlapečka, který prozatím má status "zůstává doma". Euphoria taktéž nadělila chlapečka, byť texlíka v bílo-černé barvě. Měla ještě jedno miminko, bohužel to na svět přišlo až za pomocí veterináře, neboť bylo až příliš velké... Naštěstí je však vše v pořádku a mamina i mimča jsou v pořádku, rostou a prospívají.
[04.04.2016] ~ Brzy očekáváme miminka po Zannichellii a Euphorii, kterým se špunti už delší dobu hýbou. :o) Co se týče dalších případných těhulek, budeme včas informovat na stránkách.
[20.03.2016] ~ Zúčastnily jsme se naší první letošní výstavy a to v Rychnově nad Kněžnou, kde jsme výjimečně vystavovaly samé šeltie... Vezly jsme dva prcky z vrhu E a holčičku z vrhu F. Fidorka však získala od paní Vítkové diskvalifikaci za vtočené víčko, nebýt něj, měla by vskutku vysoké bodové ohodnocení. Například získala plný počet za typ i stavbu ve svých 4.měsících! Elsinore získal 96b., čímžto i přes jednobodové zpřísnění standardu od nového roku, získal svoji první čekatelskou kartičku. U něj jsme získaly velké srážky za světlou barvu i pigment, o čemž víme a bohužel nijak neovlivníme. :o) Společně se svoji sestrou Ecce se umístili jako 2.pár výstavy. Eccellenza nám získala 97b. a nesmírně nás tady mrzí ten půlbodík strhnutý za nažloutlé chlupy. Nicméně i tak se ji podařilo utrhnout ocenění jako 2.sheltie baby a také 2.pár výstavy s Elsinorem.
Sečteno podtrženo, ač šeltií bylo mnoho a naše zkušenosti s nimi zcela nulové, dopadlo to dobře.
[13.03.2016] ~ Březen je pro nás krizový a smůla se nás neuvěřitelným způsobem drží a nemizí... Nejen že jsme přišli o našeho jednoho úžasného chovného samce, který byl úžasným přínosem do chovu, ale zároveň to vypadá, že naše černo-bílá texlička potratila...Snad už brzy bude jenom lépe. 
[08.03.2016] ~ Věděly jsme, že tento den jednou přijde. Jen jsme doufaly, že to nebude tak brzy... Už teď nám princezno chybíš, kdyby se tak dal čas vrátit o pár let zpět, abychom se tě užily více. 
[03.03.2016] ~ Ani letos nás zřejmě neminou ty nejvíce srdcové ztráty našich milých chundeláčků... Včera nás náhle opustila naše fantastická coronetka, mamina jediného (ač perfektního) odchovu, byla úžasnou kopií své maminy... naše Qetsiyah. Bolest z její ztráty se nedá slovy vůbec popsat.
[17.02.2016] ~ Dnes jsou to čtyři roky, co se narodil náš první (jinak barevný) vrh.Ten čas tak letí... Můžeme ovšem oznámit novinku a to tu, že začátkem března očekáváme miminka to rovnou čtyři vrhy. Tak snad nám to dopadne dobře. Shlédněte sekci plánovaných odchovů a dozvíte se více. :o) Ukáži vám i pár snímků, jak rostou naše ponechaná tři prťata z posledních vrhů (tj. E & F). 
 
                       Fidorka Lawanga                           Eccellenza Lawanga                            Elsinore Lawanga